Biyosistem mühendisliği, doğa ve teknoloji arasındaki köprüyü kurarak, sürdürülebilir ve verimli çözümler üretmeyi amaçlayan bir mühendislik dalıdır. Bu bölüm, tarım, çevre ve biyolojik sistemlerin mühendislik prensipleriyle yönetilmesi ve geliştirilmesi üzerine yoğunlaşır. Peki, biyosistem mühendisliği nedir, ne iş yapar ve neden tercih edilmelidir?

Biyosistem Mühendisliği Nedir?
Biyosistem mühendisliği, tarımsal yapılar, sulama, tarım makinaları ve enerji ana bilim dallarının ortak bir disiplinde toplandığı bir mühendisliktir. Biyosistem mühendisliğinden mezun kişiler; tarım makinalarını tasarlayıp üretebilme, tarımsal ve tarım dışı alanların sulanması için gerekli sistemleri tasarlayabilme, tarımsal yapıların (seralar, hangarlar vb.) tasarımını yapabilme, enerji sistemlerinin işleyişini ve tasarımını yapabilme yetkinliklerine sahip olurlar.
Biyosistem Mühendisleri Ne İş Yapar?
Biyosistem mühendisleri tarım makinalarının tasarımı, üretimi ve geliştirilmesi alanında çalışabilirler. Halihazırda bulunan makinalarda karşılaşılan sorunlara yenilikçi çözüm katma yetisine sahip bir şekilde mezun olurlar. Bu makinaların parçalarını veya kendisini üreten, pazarlayan herhangi bir firmada çalışabilirler.
Su kaynaklarının korunması, suyun etkin kullanılması, sulama sistemlerinin en ekonomik şekilde pazarlanması için gerekli tüm eğitimleri alan biyosistem mühendisleri, sulama projeleri yürüten, sulama ürünleri tasarlayan, üreten ve pazarlayan firmalarda çalışabilir ve onlara danışmanlık verebilirler. Sürdürülebilir çözümler geliştirerek geleceğe ışık tutabilirler.

Günümüzde oldukça yaygınlaşmaya başlayan güneş enerjili sistemler, biyogaz tesisleri, rüzgar enerjisi vb. enerji sistemlerinin tasarımını yapan, bu sistemleri kuran ve yürüten firmalarda rahatça çalışabilir ve danışmanlık sağlayabilirler.
Biyosistem mühendisleri ayrıca aldıkları tarımsal yapılar dersleri gereğince her türlü tarımsal yapının tasarımı, yapımı, işletilmesi, geliştirilmesinde de rol oynayabilirler.
Kısacası biyosistem mühendisleri, aldıkları mesleki eğitimler sayesinde ziraat mühendislerinin çalıştığı tüm alanlarda hatta aldıkları çizim vb. eğitimler sayesinde farklı birçok sektörde çalışma imkanına sahiptirler.

Biyosistem Mühendisliğinin Önemi Nedir?
Biyosistem mühendisleri, eldeki kaynkaları verimli ve ekonomik şekilde kullanarak daha sürdürülebilir ve doğa dostu sistemler kurmayı amaçlar. Artan nüfus ile birlikte azalan tarım arazilerinin daha etkin kullanımı için çaba sarfederler. Tarım, hayvancılık, enerji ve su kaynakları alanlarında yenilikçi teknolojiler geliştirir ve uygularlar.
Geleceğimizin daha ferah ve yaşanabilir olmasında önemli rolleri olan biyosistem mühendisleri, aldıkları eğitimlerle inovatif fikirler üretmeye çok açıktırlar.

Biyosistem Mühendisliğinde 300 Bin Barajı Var Mıdır?
Yükseköğretim Kurumlarının mühendislik fakültelerine girmek için 300 bin başarı sıralaması sınırı vardır. Ancak Ziraat, Su Ürünleri ve Orman Mühendisliği Bölümlerinde ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümleri için bu baraj kaldırılmıştır. Dolayısıyla Biyosistem Mühendisliği bölümü için bir başarı sıralaması koşulu yoktur.