Tarih

Germiyanoğulları Beyliği Kurucusu Kim, Nerede Kuruldular?

Anadolu Selçuklu Devleti’nin çöküşünden sonra Anadolu’da ortaya çıkan Germiyanoğulları Beyliği, 1243 Kösedağ Savaşı’nın ardından bağımsızlığını kazandı ve 1278’de Kütahya merkezli olarak kuruldu. Germiyan aşireti, önceleri Malatya yakınlarında yaşıyordu, ancak 1277’deki Cimri Olayı sonrasında Kütahya ve çevresine yerleşti. Cimri Olayı sırasında Anadolu Selçuklu Devleti, Germiyanoğulları’na Kütahya ve çevresini ikta olarak verdi, ve bu beylik burada kuruldu. Beyliğin başkenti de Kütahya oldu.

Germiyanoğulları Beyliği’nin Kurucusu Kimdir?

Germiyanoğulları Beyliği’nin kurucusu 1. Yakup Bey’dir. Beyliğin en parlak dönemi Yakup Bey dönemi olarak kabul edilir. Yakup Bey’in yönetiminde beyliğin etki alanı Kırşehir’e kadar genişledi. Bu dönemde Beylik, Bizans İmparatorluğu ile çatışmalara girdi, Alaşehir kenti Germiyanoğulları tarafından kuşatıldı ve kent alınamadı, ancak vergiye bağlandı.

Süleyman Şah döneminde, beylik Osmanlılar ile Karamanoğulları arasında sıkıştı. Süleyman Şah, Osmanlılarla aile bağı kurarak Osmanlılara yakınlaştı. Süleyman Şah’ın kızı olan Devlet Hatun, Osmanlı 1. Murad’ın oğlu Bayezid ile evlendirildi ve Kütahya, Simav ve Tavşanlı gibi bölgeler Osmanlı Devleti’ne çeyiz olarak verildi.

Germiyanoğlulları Beyliği’nin Kurucusu Kimdir?
Germiyanoğlulları Beyliği’nin Kurucusu Kimdir?

Ancak, II. Yakup Bey döneminde Germiyanoğulları Beyliği tamamen Osmanlı idaresine geçti, 1390 yılında. Beylik, 1402 Ankara Savaşı’ndan sonra bir süre bağımsızlığını yeniden kazandı, ancak 1413 yılında bir kez daha Osmanlı hakimiyetine girdi ve beyliğin siyasi varlığı sona erdi.

Germiyanoğulları Beyliği’nin Özellikleri

•1278 yılında Kütahya ve çevresinde kuruldu.
•Beyliğin kurucusu 1. Yakup Bey’dir ve başkenti Kütahya’dır.
•Yakup Bey dönemi beyliğin en parlak dönemiydi.
•Osmanlı Devleti ile olan ilişkiler Süleyman Şah döneminde başladı.
•Süleyman Şah döneminde Osmanlılarla akrabalık ilişkileri kuruldu, ve Kütahya, Simav ve Tavşanlı gibi bölgeler Osmanlılara çeyiz olarak verildi.
•Germiyanoğulları Beyliği 1390 yılında tamamen Osmanlı idaresi altına girdi.
•Beylik, 1413 yılında bir kez daha Osmanlı hakimiyetine boyun eğerek siyasi yaşamını sonlandırdı.

Germiyanoğulları Beyliği’ne Kim Son Verdi?

Germiyanoğulları Beyliği’ne son veren kişi ise Çelebi Mehmed’dir. Kütahya’da varlığını sürdüren beyliğe Osmanlı Devleti, 1390 ve 1413 yıllarında son vermiştir.

Merhaba! Ben Kübra, 7 yıldır telekomünikasyon sektöründe çalışıyorum. Aynı zamanda yeni başladığım blog yazarlığıyla hayatın renklerini paylaşmak ve okuyucularıma ilham vermek istiyorum. Hem işimde hem de yazılarımda güzel işler başarmaya kararlıyım.Bu…

Bu yazıya bir tepki ver!

İlgili Yazılar

8 sayfadan 1.

Yanıtla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir